Vernesa Smolčić

Astrofizičarka sam i redovita profesorica na Fizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu te vlasnica obrta za kreativne usluge, VS CREATIVE. Iako ponajprije proučavam galaksije, zanima me mnogo više od svemira: znanstveno financiranje, vođenje projekata i timova, komunikacija i popularizacija znanosti, pisanje, objavljivanje, izrada internetskih stranica i obrazovnih videomaterijala te blogovi.

Znanost i ja

Profesionalnom astronomijom bavim se od 2003. godine i neopisivo uživam u tome. Astronomija je jedna od mojih istinskih strasti. 

Već sam za vrijeme studija fizike na PMF-u u Zagrebu stekla svoja prva znanstvena međunarodna iskustva (na Zvjezdarnici u Beču, Sveučilištu u Princetoneu, Vatikanskoj ljetnoj školi). Doktorirala sam u u Heidelbergu u Njemačkoj, na Ruperto-Carola Sveučilištu, izrađujući svoju disertaciju na Max-Planckovu institutu za astronomiju (MPIA). Potom sam se usavršavala kao postdoktorica na Kalifornijskome institutu za tehnologiju u SAD-u te opet u Njemačkoj (na institutu za astronomiju Argelander u Bonnu i Europskoj južnoj zvjezdarnici u Garchingu kraj Münchena). Nakon gotovo deset godina izvan Hrvatske, vratila sam se 2013. na mjesto docentice na Fizičkom odsjeku PMF-a, gdje sam od 2019. redovita profesorica. Od povratka u Hrvatsku nastavila sam svoje međunarodne suradnje s kolegama iz cijeloga svijeta, uz nekoliko duljih boravaka na brojnim sveučilištima i ustanovama u Australiji.

Jedno od mojih najvećih znanstvenih postignuća jest dobivanje i vođenje projekta koji je financiralo Europsko istraživačko vijeće (European Research Council Starting Grant) u vrijednosti od milijun i pol eura i trajanju od pet i pol godina (od 2014. do 2019.). Dobivanje toga prestižnog financiranja bio je velik izazov za mene, a izvođenje toga projekta u Hrvatskoj još veći. S tako velikim projektom iza sebe, danas svoje iskustvo rado dijelim sa znanstvenicima koji razmišljaju o prijavi za takvu vrstu financiranja i pomažem im u izradi što kvalitetnije i uspješnije prijave.

Znanstveno financiranje

Znanost se svodi na projekte – od osmišljanja projekata preko koraka potrebnih da se oni ostvare do njihova uspješnog ostvarivanja kroz vođenje projekata i timova. U današnje je doba osvojiti financiranje za znanstvene projekte sve teže i zahtijeva dodatne vještine za koje se (nažalost) vrlo često očekuje da ih znanstvenici nauče "usput". 

Od ranih dana moje karijere učila sam pisati jezikom prijava. Naime, osnovu istraživanja u mojemu znanstvenom području, opažačkoj astronomiji, čine podaci dobiveni s najboljih svjetskih teleskopa. A kako bismo došli do tih podataka, u kompetitivnim najtečajima (u kojima je prolaznost često samo 10 %) moramo kroz znanstvene prijave osvojiti vrijeme na tim teleskopima. Mojem usavršavanju u vještini pisanja prijava (i za teleskopsko vrijeme i za znanstveno financiranje) svjedoči osvojenih više od tisuću sati na raznim (radio)teleskopima te međunarodno financiranje mojih znanstvenih projekata u ukupnom iznosu većem od 1,8 milijuna eura.

Od početka svoje znanstvene karijeri trudila sam se dodatno obrazovati u takozvanim mekim vještinama: držanju znanstvenih predavanja, znanstvenoj komunikaciji, vođenju projekata i timova, te upravljanju vremenom i rješavanju sukoba. Sve te vještine neophodne su za uspješne prijave za znanstveno financiranje, uspješno usmeno izlaganje svojega projekta u konkurenciji pri selekcijskom procesu te uspješno vođenje samoga projekta i tima (u slučaju da se osigura financiranje). Obrazovanje koje sam stekla kroz razne radionice na te teme (a pogotovo kroz Bosch Fast Track program) neizmjerno mi je pomoglo u karijeri i uspješnom izvođenju vlastitih EU projekata (ERC Starting Grant u vrijednosti od 1,5 milijuna eura te Marie Curie Career Integration Grant u vrijednosti od 100 tisuća eura).

Na standardnome obrazovnom putu današanjih znanstvenika nažalost izuzetno manjka obrazovanje o mekim vještinama, a čak ni sama znanstvena zajednica često nema svijest o tome koliko su one bitne za uspješno osvajanje znanstvenoga financiranja i izvođenje znanstvenih projektata. Svojim iskustvom želim pomoći da se u Hrvatskoj ova obrazovna praznina popuni. 

 

Popularizacija znanosti

 

Popularizacija znanosti i približavanje znanosti široj javnosti, ali i samoj znanstvenoj zajednici, neizmjerno su bitne. U zadnjih deset godina provela sam mnogo vremena proučavajući ovu temu (i usavršavajući te vrste komunikacije). Ono što me posebno zabavlja jest kako svesti često vrlo komplesne znanstvene koncepte na jednostavan rječnik, prikladan za, primjerice, neku sedmogodišnjakinju. A kad se tomu dodaju i vizuali - slike i animacije koje dočaravaju priču - i sama sam sretna kao dijete :). Nadam se da se ovaj entuzijazam može iščitati između redaka u mojemu blogu o svemiru, Astroučionici.

 

Internetske stranice

Zanimanje za izradu internetskih stranica u meni postoji već dvadesetak godina (kad sam učila i pohađala tečajeve o html-u i PHP-u). Toj sam se strasti nedavno opet intenzivnije posvetila. Naime, ideje vezane uz Astroučionicu, moj blog o svemiru, samo su se nizale. Svako sam malo htjela ili nešto novo ili nešto drukčije na toj stranici. A kako nije bilo dovoljno financijskih sredstava za izvedbu baš svih mojih želja, tako sam se sama tomu posvetila. U međuvremenu sam se u tome toliko izvještila i toliko sam zavoljela izrađivati internetske stranice (u sustavu zvanom Wordpress) da je izrada internetskih stranica sada čak i dio moje ponude. 

 
 
cart upload linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram